Parke Hakkında

Neden Parke    |    Parke Zemini     |      Lamine Parke      |    Laminat Parke


Parke Hakkında

“Aralarındaki temel farklılıkları bildikten sonra zeminde hangisinin daha doğru bir tercih olacağına karar vermek kolaydır. Ancak bu saptamayı doğru şekilde yapabilmek için masif ve laminat zeminler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?”

Aralarındaki temel farklılıkları bildikten sonra zeminde hangisinin daha doğru bir tercih olacağına karar vermek kolaydır. Ancak bu saptamayı doğru şekilde yapabilmek için masif ve laminat zeminler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Sert zemin kaplamaları
Masif ve sert zemin kaplamalar kesintisiz tek parça ağaçtan elde edilir. Genelde 3/4 inch (1 inch = 2.54 cm) kalınlığındadırlar. Sert bir ahşap kaplamaya çaprazlama baktığınızda büyüme halka ve şeritlerini görebilirsiniz.

Ancak herhangi bir tabaka veya katman bulunmaz. Ahşap striplerin boyutları 1-1/2 inch’ten 2-1/4 inch genişliğe kadar değişir. Planklar ise 2-1/4 inch’ten daha geniştir.

Birçok strip ve plank kaplamalar birbirine geçmeli kenarlarıyla diğer bir deyişle dil-yuva bağlantılı üretilmiştir. Bu nedenle birbirlerine uygun şekilde yerleştirilirler. Ancak bazı planklar daha rüstik bir görünüm yaratmak için düz kenarlıdır.

Sert zemin kaplamaları katı ahşaptan üretilir. Birkaç malzeme ve metodu kullanarak üretilmiş bir ürün olan laminat kaplama, ya ahşap benzeri veya ince ahşap bir üst katmana sahiptir.

Birçok laminat kaplama ahşap parçacıkların bir yapıştırıcı veya tutkal türeviyle birbirine yapıştırılması şeklinde üretilmiştir. Genelde ahşap doku taklidi olan üst yüzey cilası sonradan uygulanır. Bazı laminat zemin kaplamaları su geçirmez, bazıları suya dayanıklı olmakla birlikte bazıları her iki özelliğe de sahip değildir.

Masif kaplamalar
Masif kaplamalar temelde üç şekilde bulunur:

STRIP: Daha geniş kurulumlarda kullanır. Stripler genelde 2-1/4 inch (1 inch=2.54 cm) genişliğindedir. Ancak genişlik ebatları 1-1/2 inch ile 3-1/4 inch arasında değişir. Stripler alt zemine çivilenerek monte edilir.

PLANK: Plank dediğimiz döşeme tahtaları en az 3 inch genişliğindedir (1 inch=2.54 cm). Alt zemine vidalanabildikleri gibi çivilenerek sabitlenebilirler. Vida delikleri ahşap tıkaçlarla kapatılabilir.

PARKE: Parke kaplamalar standard şekilde 6”x6” kalıplar halinde bulunur. Özel modellerde ise ebatlar 36” birim kareye kadar çıkabilir. Parke genelde dramatik geometrik etkiler yaratan özel desen ve modeller içerir.

Sert ahşap zeminler zemin toprak seviyesinde veya üzerinde olmak kaydıyla beton plaka üzerine yerleştirilebilir. Bu zeminler sistirelenmek ve yeniden cilalanmak suretiyle kuşaklar boyunca kullanılabilir.

Sert ahşap zeminler mekanın bağıl nem seviyesine bağlı olarak genileme ve çekme yapar. Normalde, söz konusu değişimi gözönünde bulunduran döşemeci kurulum esnasında zemin ve duvar arasında genişleme payı bırakır. Bu boşlukları doldurmak için kullanılan çeşitli zemin aksesuarları bulunur.

Lamine edilmiş ahşap
Değişik ahşap türlerinin birkaç katmanının veya aynı ahşap türünün farklı tabakalarının ısı ve basınç altında sıkıştırılıp birbirine yapıştırılmasıyla elde edilir.

Lamine edilmiş zeminler nem düzeyindeki değişikliklerden pek etkilenmez. Toprak seviyesi, üstü veya altında kurulumları yapılabilir. Daha kalın üst yüzeyli bazı lamine lamine edilmiş ahşap zeminler, üç defaya kadar zımparalanabilir. Bazılarıysa kesinlikle zımparalanamaz.

Ahşap laminatlar
Ahşap laminatlar kontrplak tabanlı ve cilalı üst bir katmandan oluşur. Katman ve kalınlıkları değişir. Ancak üç-katmanlı 3/8 inch (1 inch=2.54cm) ebatlarındakiler en yaygın olanlarıdır.

Unutulmamalıdır ki; masif zeminler 3/4 inch olup ahşap laminatlardan iki kat daha kalındır. Ahşap laminatların cilalı üst yüzeyleri yaklaşık 1/8 inch kalınlığındadır. Bu yüzeylere sistire yapılabildiği gibi yeniden cila da uygulanabilir. Çoğu üretici firma beş yıllık cila garantisi verir.

Sentetik-Plastik laminatlar
Genelde 1/2 inch (1 inch=2,54 cm) kalınlığında olan plastik laminat kaplamalar yüksek basınç uygulanmış laminatın üst ve alt katmanları içine sarılmış bir lif levha merkezinden oluşur.

Bu tip zeminlere sistire yapılamadığı gibi yeniden cila da uygulanamaz. Aşınma ve eskime durumunda ancak yenilenmeleri mümkündür. Genelde 10 ile 15 yıl arasında değişen üretici firma tarafından solma, leke ve aşınmalara karşı garantilidirler.

Aralarındaki temel farklılıklara ilişkin bilgi edindikten sonra hangi zemin kaplamanın daha uygun olduğuna karar verme aşamasına geldi sıra. Öncelikle doğru bir karar için bireysel ihtiyaçlara yönelik bir seçim yapılmalıdır. Bu saptamayı yapabilmeyi kolaylaştıracak birkaç soru aşağıda yer alıyor. Bu soruları cevaplayarak ihtiyaca birebir yanıt olabilecek zemin kaplaması da saptanabilir;

Mekanın genel stiline hangi zemin kaplaması daha uygun?
Uzun süreli bir kullanım sözkonusu mu?
Belli bir bütçe söz konusu mu? Ya da ürün özelliklerine göre bütçede esneme yapılabilir mi?
Mekanda ne tip yaya trafiği mevcut? Zemin az mı çok mu trafiğe maruz kalıyor?
İkinci elden satış değeri önemli mi? (Söz konusu mekanı elden çıkarmaya karar verdiğinizde, mevcut zemin bir tür yatırım olan mekanın değerini etkileyecek mi?)

Bu sorulara verilecek yanıtlar zeminde doğru kararı büyük ölçüde belirleyecektir. Öncelikle bireysel durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Çünkü herkesin ihtiyaç, beklenti ve maddi düzeyleri birbirinden farklıdır.

Örneğin eğer mekanda çok da fazla yaya trafiği yoksa, mekanda hakiki bir ahşap zemin tercih edilebilir. Modern görünümlü ancak daha uyugn fiyatlardan yana tercih yapılacaksa, dayanıklı ve uygun fiyat koşullarıyla laminat kaplamalar zeminde doğru seçim olacaktır.

Her iki tip zeminlerin de kendine has avantaj ve dezavantajları bulunur. Hangi zemin tipinin size daha uygun olduğu konusu ise tamamen bireysel bir seçimden ibarettir. Ancak doğru bakım ve temizlik uygulandıktan sonra her iki zeminlerin tipinin de uzun yıllar mekanları süsleyeceği unutulmamalıdır.